Forum starlet club pl Strona Główna
POMOC RejestracjaSzukajFAQ Rejestracja Zaloguj
Odpowiedz do tematu Strona 5 z 16
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14, 15, 16  Następny
Starlet EP81 4EFE by Konrad
Autor Wiadomość
Odpowiedz z cytatem
U mnie na ssaniu czasem nie chodzi zbyt równo, ale tragedii nie ma. Jak już sie rozgrzeje i obroty sie ustabilizują to chodzi równo. Muszę pożyczyć manometr do zbadania kompresji Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

Odpowiedz z cytatem
juz pisalem ale powtorze - kompresja nie wazne jaka wyjdzie - wazne zeby byla rowna.

!! Dermatologia Estetyczna i Medyczna Katowice !!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Odpowiedz z cytatem

a takie pytanie... zalozyles juz ta koncowke na wydech?
bo zero fotek z tego wydarzenia Razz

ja specem nie jestem ale gdzies mi sie o uszy obilo ze jak zawory beda za mocno skercone to bedzie silnik nierowno chodzil i bedzie mial tendencje do dlawienia...

moze masz zawory za mocno skrecone Wink

No ale jak wyjdzie np po 8 na każdym garze to chyba jednak malo....

Odpowiedz z cytatem
Mechu, zgadza się. Pierwsze trzy wychodzą równo, czwarty dał czadu. Tylko czy taka w sumie niewielka różnica i to in plus może dawać objawy o których pisałem ?

Teraz tak myślę, że mogłem zrobić to lepiej, bo najpierw zmierzyłem pierwsze 3 i wyszło po 10 z kawałkami i równo, a na czwartym dłużej przytrzymałem rozrusznik i wyszło to 12,5. Potem mierzyłem pierwsze trzy dłużej, od nowa i rozrusznik mógł kręcić troszkę słabiej. Ale to takie gdybania Razz

A zakładając, że żaden z zaworów nie wisi nawet przy pełnym nagrzaniu silnika, to są jeszcze jakieś szkodliwe strony zbyt ciasnych luzów zaworowych ?

Łukasz, końcówki jeszcze nie założyłem. Na razie mam pomalowane i zabezpieczone progi i podłogę. Tylko nie mogę się zebrać żeby zrobić jakąś fotkę Confused

Odpowiedz z cytatem
poszukaj wartosci dla zimnych zaworow - cieple nie sa nigdy wystarczajaco cieple by je pomierzyc (zawor ma podczas pracy kilkaset stopni a jak sie silnik zatrzyma szybko maleje.

Kuba - jak wyjdzie wszedzie 8 to i tak mozna sadzic ze jest ok ale w zaleznosci od warunkow - szybkosc krecenia / sucho czy olej / temperatura / miernik itd.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Odpowiedz z cytatem
W ogóle mnie jako laika dziwi, że często podaje się luzy dla gorącego motoru. Jaki w tym cel ? Ja zanim się do tego dobrałem, pomierzyłem wszystkie luzy to silnik był praktycznie letni, a gdzie tu jeszcze mowa o jakiejś regulacji Confused Musiałbym chyba na 2 razy to robić, a i tak ostatnie regulowane zawory byłyby chłodniejsze niż te pierwsze. Myślę, że 0,25 na zimno powinno być ok (pewnie lepiej niż teraz, ciekawe czy głośniej Rolling Eyes )

Historia z tymi luzami jest taka, że ludzie podobno znający się na swej pracy stwierdzili, że nie ustawią precyzyjnie luzów, bo wałek jest zbyt wyjechany. I zrobili to na słuch = "żeby za bardzo nie klepało i nie było za ciasno". No nic, w weekend spróbuję ustawić po swojemu i zobaczymy jak to wyjdzie. Być może ustabilizuje to pracę silnika.

Odpowiedz z cytatem
Stało się - starletka się rozdupcyła Crying or Very sad

Przykro jest stać Toyotą na poboczu, mrugając awaryjnymi i do tego w chmurach dymu..
Na 99% uszczelka pod głowicą puściła, widać "obce ślady" na bagnecie oleju. Na więcej oględzin nie miałem czasu, spieszyłem się na uczelnie. Dym walił zewsząd, z wydechu i z pod maski (chyba na łączeniu z kolektorem) Ogólnie nieciekawie Rolling Eyes

Dobrze, że nie ruszyła akcja z tymi naklejkami "a moja Toyota się nie psuje" czy coś w tym stylu, byłaby wtopa Mr. Green

Dziś skarpeta wraca do domu na lawecie, a ja myślę, co dalej. Nie uśmiecha mi się znów robić tej uszczelki (za żywota wydmuchało ją już 2 razy, pewnie wina tanich zamienników) bo może znów się wysrać, no chyba, że ASO. Muszę przemyśleć temat. Po głowie chodzi mi też "nowy używany" goły 2ee lub swap na coś innego... Przyznam się bez bicia, że sprzedaż też przeszła przez myśl Rolling Eyes

Odpowiedz z cytatem
Po głowie chodzi mi też "nowy używany" goły 2ee lub swap na coś innego.

a nie chcialbys 1.5 110hp - bo moze bede mial na sprzedaz ?

Odpowiedz z cytatem
Mowa o 5EFHE ? Silniczek bardzo fajny, ale martwi mnie trochę jego unikatowość (nie wiem jak z częściami ? część pewnie podejdzie z 4/5efe) Musiałbym poznać więcej szczegółów Wink To byłby zestaw na gotowy SWAP (z osprzętem, wiązką itd.) ?

Odpowiedz z cytatem
Szkoda, że padło, mam nadzieje że u mnie uszczelka pomimo samodzielnej wymiany dłużej wytrzyma... Przynajmniej teraz masz pole do popisu ze swapem Smile

Odpowiedz z cytatem
tak - znajomi znajomych jada szukac dla mnie czesci i moze te czesci beda przez przypadek przykrecone do silnika Wink
Oczywiscie wszystko bedzie w komplecie silnik, wiazka, ecu itd - skrzynia pasi z 2e.

Odpowiedz z cytatem
Hehe, to podejrzewam, że po sprzedaży ten silnik nie będzie miał 110hp, bo pewnie chodzi Ci o wałki Razz
A kiedy mniej więcej będziesz wiedział czy adoptujesz cały silnik czy tylko kilka gratów ? Możesz dać mi znać jako zainteresowanemu Wink

lampek, no szkoda.. mimo wszystko ew. decyzję co do zmiany motorowni wolałbym podjąć w dogodniejszych warunkach Confused

Odpowiedz z cytatem
Jak bede mial info z japoni ile za silnik to ci dam znac - chlopaki jada niedlugo poogladac.

Odpowiedz z cytatem
Znalazłem stary filmik, który nagrałem po ustawieniu zaworów na 0,25mm na zimnym silniku. Tutaj pracował już kilka ładnych minut, zdążył się rozgrzać i luzy (jak się później okazało) jeszcze się powiększyły, a efekt tego taki Mr. Green

http://www.youtube.com/watch?v=Q-eKoWD86xg

Potem ustawiłem 0,15mm na zimno i było ok, na ciepło już ustawić nie zdążyłem Crying or Very sad

Aktualnie szukam innego samochodu do jazdy i w zależności od tego co to będzie, starletka zostanie i będzie dłubana albo nie.. Na razie stoi i czeka na mam jednak nadzieję lepsze czasy Smile

mechu, przypomnę się, że gdybyś coś wiedział w sprawie tych silników to daj znać.

Odpowiedz do tematu Strona 5 z 16
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14, 15, 16  Następny