| Autor |
Wiadomość |
demonkuba16
Starszy Gwiazdek

|
U mnie na ssaniu czasem nie chodzi zbyt równo, ale tragedii nie ma. Jak już sie rozgrzeje i obroty sie ustabilizują to chodzi równo. Muszę pożyczyć manometr do zbadania kompresji
_________________ Pozdrawiam!
Kuba
|
| Nie Gru 04, 2011 17:11 |
|
 |
Reklama
|
|
| Nie Gru 04, 2011 17:11 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
juz pisalem ale powtorze - kompresja nie wazne jaka wyjdzie - wazne zeby byla rowna.
_________________ !! Car Audio Serwis Katowice - Tym sie zajmuje na co dzień !!
!! Dermatologia Estetyczna i Medyczna Katowice !!
|
| Nie Gru 04, 2011 19:31 |
|
 |
Deviljin
Starszy Gwiazdek

|
zawsze mozesz dolac jakis ceramizer
a takie pytanie... zalozyles juz ta koncowke na wydech?
bo zero fotek z tego wydarzenia
ja specem nie jestem ale gdzies mi sie o uszy obilo ze jak zawory beda za mocno skercone to bedzie silnik nierowno chodzil i bedzie mial tendencje do dlawienia...
moze masz zawory za mocno skrecone
_________________ pozdrawiam Łukasz
|
| Nie Gru 04, 2011 20:43 |
|
 |
demonkuba16
Starszy Gwiazdek

|
No ale jak wyjdzie np po 8 na każdym garze to chyba jednak malo....
_________________ Pozdrawiam!
Kuba
|
| Nie Gru 04, 2011 20:45 |
|
 |
konrad
Starszy Gwiazdek

|
Mechu, zgadza się. Pierwsze trzy wychodzą równo, czwarty dał czadu. Tylko czy taka w sumie niewielka różnica i to in plus może dawać objawy o których pisałem ?
Teraz tak myślę, że mogłem zrobić to lepiej, bo najpierw zmierzyłem pierwsze 3 i wyszło po 10 z kawałkami i równo, a na czwartym dłużej przytrzymałem rozrusznik i wyszło to 12,5. Potem mierzyłem pierwsze trzy dłużej, od nowa i rozrusznik mógł kręcić troszkę słabiej. Ale to takie gdybania
A zakładając, że żaden z zaworów nie wisi nawet przy pełnym nagrzaniu silnika, to są jeszcze jakieś szkodliwe strony zbyt ciasnych luzów zaworowych ?
Łukasz, końcówki jeszcze nie założyłem. Na razie mam pomalowane i zabezpieczone progi i podłogę. Tylko nie mogę się zebrać żeby zrobić jakąś fotkę
_________________ EP81 91' 4EFE <--- klik !
Pozdrawiam, Konrad
|
| Nie Gru 04, 2011 20:51 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
poszukaj wartosci dla zimnych zaworow - cieple nie sa nigdy wystarczajaco cieple by je pomierzyc (zawor ma podczas pracy kilkaset stopni a jak sie silnik zatrzyma szybko maleje.
Kuba - jak wyjdzie wszedzie 8 to i tak mozna sadzic ze jest ok ale w zaleznosci od warunkow - szybkosc krecenia / sucho czy olej / temperatura / miernik itd.
|
| Nie Gru 04, 2011 23:02 |
|
 |
konrad
Starszy Gwiazdek

|
W ogóle mnie jako laika dziwi, że często podaje się luzy dla gorącego motoru. Jaki w tym cel ? Ja zanim się do tego dobrałem, pomierzyłem wszystkie luzy to silnik był praktycznie letni, a gdzie tu jeszcze mowa o jakiejś regulacji  Musiałbym chyba na 2 razy to robić, a i tak ostatnie regulowane zawory byłyby chłodniejsze niż te pierwsze. Myślę, że 0,25 na zimno powinno być ok (pewnie lepiej niż teraz, ciekawe czy głośniej  )
Historia z tymi luzami jest taka, że ludzie podobno znający się na swej pracy stwierdzili, że nie ustawią precyzyjnie luzów, bo wałek jest zbyt wyjechany. I zrobili to na słuch = "żeby za bardzo nie klepało i nie było za ciasno". No nic, w weekend spróbuję ustawić po swojemu i zobaczymy jak to wyjdzie. Być może ustabilizuje to pracę silnika.
Pozdrawiam, Konrad
|
| Pon Gru 05, 2011 15:11 |
|
 |
konrad
Starszy Gwiazdek

|
Stało się - starletka się rozdupcyła
Przykro jest stać Toyotą na poboczu, mrugając awaryjnymi i do tego w chmurach dymu..
Na 99% uszczelka pod głowicą puściła, widać "obce ślady" na bagnecie oleju. Na więcej oględzin nie miałem czasu, spieszyłem się na uczelnie. Dym walił zewsząd, z wydechu i z pod maski (chyba na łączeniu z kolektorem) Ogólnie nieciekawie
Dobrze, że nie ruszyła akcja z tymi naklejkami "a moja Toyota się nie psuje" czy coś w tym stylu, byłaby wtopa
Dziś skarpeta wraca do domu na lawecie, a ja myślę, co dalej. Nie uśmiecha mi się znów robić tej uszczelki (za żywota wydmuchało ją już 2 razy, pewnie wina tanich zamienników) bo może znów się wysrać, no chyba, że ASO. Muszę przemyśleć temat. Po głowie chodzi mi też "nowy używany" goły 2ee lub swap na coś innego... Przyznam się bez bicia, że sprzedaż też przeszła przez myśl
Pozdrawiam, Konrad
|
| Pon Sty 16, 2012 13:47 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
konrad napisał:Po głowie chodzi mi też "nowy używany" goły 2ee lub swap na coś innego.
a nie chcialbys 1.5 110hp - bo moze bede mial na sprzedaz ?
|
| Pon Sty 16, 2012 18:21 |
|
 |
konrad
Starszy Gwiazdek

|
Mowa o 5EFHE ? Silniczek bardzo fajny, ale martwi mnie trochę jego unikatowość (nie wiem jak z częściami ? część pewnie podejdzie z 4/5efe) Musiałbym poznać więcej szczegółów  To byłby zestaw na gotowy SWAP (z osprzętem, wiązką itd.) ?
Pozdrawiam, Konrad
|
| Pon Sty 16, 2012 20:36 |
|
 |
lampek
luzak

|
Szkoda, że padło, mam nadzieje że u mnie uszczelka pomimo samodzielnej wymiany dłużej wytrzyma... Przynajmniej teraz masz pole do popisu ze swapem
|
| Pon Sty 16, 2012 21:11 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
tak - znajomi znajomych jada szukac dla mnie czesci i moze te czesci beda przez przypadek przykrecone do silnika
Oczywiscie wszystko bedzie w komplecie silnik, wiazka, ecu itd - skrzynia pasi z 2e.
|
| Pon Sty 16, 2012 23:13 |
|
 |
konrad
Starszy Gwiazdek

|
Hehe, to podejrzewam, że po sprzedaży ten silnik nie będzie miał 110hp, bo pewnie chodzi Ci o wałki
A kiedy mniej więcej będziesz wiedział czy adoptujesz cały silnik czy tylko kilka gratów ? Możesz dać mi znać jako zainteresowanemu
lampek, no szkoda.. mimo wszystko ew. decyzję co do zmiany motorowni wolałbym podjąć w dogodniejszych warunkach
Pozdrawiam, Konrad
|
| Pon Sty 16, 2012 23:39 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
walkow nie biore - sam kolektor chce.
Jak bede mial info z japoni ile za silnik to ci dam znac - chlopaki jada niedlugo poogladac.
|
| Wto Sty 17, 2012 10:25 |
|
 |
konrad
Starszy Gwiazdek

|
Znalazłem stary filmik, który nagrałem po ustawieniu zaworów na 0,25mm na zimnym silniku. Tutaj pracował już kilka ładnych minut, zdążył się rozgrzać i luzy (jak się później okazało) jeszcze się powiększyły, a efekt tego taki
http://www.youtube.com/watch?v=Q-eKoWD86xg
Potem ustawiłem 0,15mm na zimno i było ok, na ciepło już ustawić nie zdążyłem
Aktualnie szukam innego samochodu do jazdy i w zależności od tego co to będzie, starletka zostanie i będzie dłubana albo nie.. Na razie stoi i czeka na mam jednak nadzieję lepsze czasy
mechu, przypomnę się, że gdybyś coś wiedział w sprawie tych silników to daj znać.
Pozdrawiam, Konrad
|
| Sob Sty 28, 2012 15:06 |
|
 |
Reklama
|
|
| Sob Sty 28, 2012 15:06 |
|
 |
|