Forum starlet club pl Strona G³ówna
POMOC RejestracjaSzukajFAQ Rejestracja Zaloguj
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1
Uciekajacy p³yn z uk ch³odzenia :(
Autor Wiadomo¶æ
Odpowiedz z cytatem
Post Uciekajacy p³yn z uk ch³odzenia :( 
Witam wszystkich !
Swoja Starletke (95r , 1.3i 2e-e) kupilem 8 miesiecy temu za ma³e siano. NIedawno zauwazylem ze zbiorniczek wyrownawczy traci plyn. Kupilem uszczelniacz w pposatci miedzianych opilkow i zaaplikowalem do chlodnicy, zgodnie z instrukcja. Przed wsypaniem preparatu sprawdzielm stan zalania chlodnicy i wszystko bylo ok. Pojezdzielm ok 20 min zeby proszek sie rozprowadzil odpowiednio i cala wyprawa zakonczyla sie chyba przegrzaniem silnika bo w pewnym momencie gdy samochod stal w miejscu na wlaczonym motorze spod klapy silnika zaczal wydobywac sie dym !!! Natychmiast wylaczylem silnik , otworzylem kalpe i zauwazylkem ze w obrebie kolektora wydechowego na laczeniach z wydechem pojawil sie olej. Procz tych miejsc silnik bez zadncyh widocznych wyciekow. Pojechalerm odrazu do zanjomego mechanika i ten po ogledzinach stwierdzial ze jesli z rury nie smiga niebieski dym to mozna jezdzic. Zaniepokoila go jednak pewna sprawa ze gdy odkreci korek wlewu oleju na wlaczonym silniku to bardzo mozcno zasysa przez otwor powietrze i dopiero wtedy motor wchodzi na normalne lekkie obroty. Nadal niespokojny o swoje autko ( bo kto bybyl po takiej daremnej diagnozie ) postanowilem wymienic chlodnice. Wymiana poszla sprawnie choc zdziwil mnie fakt ze nowa jest troszke szersza niz oryginalana. T?aka chyba natura zamiennikow. Do wymiany poszedl takze termostat. Pozlozeniu wszystkiego do kupy odpalilem silnik , odpowietrzylem uklad i wszystko bylo cacy.... Jednak nie dlugo sie cieszylem bo zauwazylem ze ze zbiorniczka wyrownawczego znika plyn chlodniczy. Dolaem raz i drugi i nadal ucieka...Rodzaj wycieku jest takze dziwny bo plyn znika jakby porcjami. Gdy zbiorniczek po drugim dolaniu byl pusty chcialem sprawdzic czy nie ejst czasem uszkodzony i zostawilem niezalany. Codziennei sprawdzalem od tego momentu stan plynu w chlodnicy czy zeberka sa zakryte. Po 3 dniach takiego sprawdzania dzis znow dokonalem ogledzin i stwierdzielm ze plynu z chlodnicy takze ubywa ( nie sa to duze ilosci ) ale dzis zeberka byly juz lekko odkryte. Chlodnica jest szcelna , miejsca laczenia z wezami takze, termostat nei cieknie ... Waszym zdaniem co moze byc powodem takiego stanu rzeczy??
Dodam takze ze z okolic alternatora i takze pompy wody ( ta rowniez nie cieknie) dochodza dziwne dzwieki amam na mysli dzwiek gdy wlaczony jest silnik jest jednostajny i taki jakby metaliczny .Przepraszam bo trudno go wyrazic ale jestem pewien ze nie jest to dzwiek poprawnie dzialajacej czesci!!! Zaraz po kupnie nie bylo go wogole ...PROSZE O POMOC !!!
Z GORY WIELKIE DZIEKI

Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email

Odpowiedz z cytatem
Mi ucieka³ p³yn, bo mia³em dziurkê w wêzyku do bloku silnika. Sprawd¼ dok³adnie wszystkie wê¿e i po³±czenia

Uploaded with ImageShack.us
Odpowiedz z cytatem
Jak nie wê¿e to powa¿niejsza sprawa bêdzie.

トヨタスターレットEP81L
古いトヨタは決して死なない
Odpowiedz z cytatem
A tak co¶ wiêcej o autku? Z gazem/bez, jaki stan licznika? Na ile przebiegu realnie wygl±da? Czy z pompy siê nie leje? Jaki kolor p³ynu ch³odniczego? Czy nie bulgocze p³yn w zbiorniczku gdy silnik chodzi na wy¿szych obrotach? Prawdopodobnie uszczelka pod g³owic± posz³a, no ale mo¿e co¶ innego.

Samochod ma na liczniku 200 tys i na tyle tez wyglada. Paliwo to benzyna bez zalozonej instalacji lpg, plyn chlodniczy koloru niebieskiego i nie bulgocze w zbiorniczku gdy auto pracuje na wysokich obrotach. Nagrzewnice tez sprawdzalem bo moglo tak sie zdarzyc ze to ona jest za to wszystko odpowiedzialna , ale i tutaj moje przypuszczenia byly mylne. Pozostaje sprawdzenie wszystkich wezy ale juz to robilem co prawda nie tak dokladnie bo do tego potrzebny byl by kanal i sprawdzenie czy nie cieknie gdzies gdy silnik pracuje na wysokich obrotach (podczas jazdy ciezko to sprawdzic : ) ... obawiam sie ze moze byc do wymiany uszczelka pod glowica Sad tylko nie rozumie dlaczego np nie kopci mi jasnym dymem z rury wydechowej ?? bo to jeden z glownych objawow takiej usterki no i moc silnika takze jest ok ... Po wyplacie sprawdze stopien sprezania w poszczegolnych cylindrach i zdaignozuje swiece bo jesli plyn dostaje sie do komory spalania to ich stan takze powinien byc odpowiednio do ustaerki zmieniony ... Noc hcyba ze ktos z Was ma jeszcze jakis inny pomysl co do powodu usterki w mojej Starletce ???
DZIEKI WIELKIE ZA ODPOWIEDZI Smile
POZDRAWIAM
MANIEK

Odpowiedz z cytatem
nie sprawdzaj sprezania tylko przedmuchy - podepnij sprezarke z manometrem do kazdego cylindra i sluchaj gdzie ucieka.
Moze byc tak ze przedmuch jest minimalny - nie bedzie to dawac zadnych objawow poza powolnym uciekaniem plynu.
A liczyles ile juz dolales.

!! Dermatologia Estetyczna i Medyczna Katowice !!
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Odwied¼ stronê autora
Odpowiedz z cytatem
Je¶li p³yn czysty to os³abia tezê o uszczelce pod g³owic±, choæ nie eliminuje. Warto z kana³u silnik obadaæ czy gdzie¶ nie cieknie. A je¶li sucho - znaczy ze jednak p³yn po³yka. A oleju nie przesta³o ubywaæ lub nie zaczê³o przybywaæ? Nie bucha par± jak na nagrzanym siê odkrêci wlew oleju?

Witam
Sprawdzi³em wczoraj przed pojsciem do pracy szczelnosc wszystkich wezy jeszcze raz i wszystko by³o ok...dokonalem ponownych ogledzin po przejechaniu 20 km i ku memu zdziwieniu dolny waz ktory jest podlaczony do chlodnicy byl mokry czyli prawdopodobnie nieszczelnosc tego polaczenia byla powodem wycieku plynu chlodniczego ( mam nadzieje ze to jedyna przyczyna ) Pojade jescze i tak na wrsztat sprawdzic przedmuchy naposzczegolnych cylindrach takjak doradzil mi Mechu ( dzieki za ta porade, bo gdyby nie ona to nie wiaedzialbym wogole ze jest taka mozliwosc ) Stad tez moje pytania
- jesli bedzie wszytsko ok czyli nie bedzie zadnych nieszczelnosci to czego mam sie spodziewac po podlaczeniu sprezarki do danego cylindra ??
-jesli beda nieszczelnosci to o czym to moze swiadczyc i jaka bedzie z jej usunieciem??
Pytam bo z mechanikami w naszych warsztatach roznie bywa i gdy wykryje taka nieszcelnosc moze stanac jak wryty i zaczac dlubac w nosie zamiast sprawnie okreslic jak sie rtego pozbyc :p
Wracajac do poprzedniego tematu tzn uciekajacego plyny chlodniczego Mechu pytales sie ile plynu dolalem . Wiec poczatkowo mailem 5 litrow chlodnika w butli , po wymianie chlodnicy poszlo na uzupelnienie jponad 3 litry lacznie , uklad zostal odpowietrzony i zalalem do zbiorniczka wyrownaczego do poziomu max w razie gdyby jeszcze gdzies jakies powietrze sie znalazlo. Cala ta ilosc ze zbiorniczka sie ulotnila wiec zostal dolany jeszcze raz do poziomu max. To tez sie stracilo po jakims tygodniu. Od tego momentu zbiorniczka juz nie zalewalem tylko patrzylem czy poziom w chlodnicy nie spada. Lacznie o dpoczatku calej operacji zostalo mi w bance jakies 250 ml plynu.

JESZCZE RAZ WSZYSTKIM WIELKIE DZIEKI ZA ZAINTERESOWNIAE MOIM PROBLEMEM
POZDRAWIAM
MANIEK

Odpowiedz z cytatem
Najpierw wymieñ mokry przewód a dopiero potem weryfikuj szczelno¶æ cylindrów sprê¿ark± je¶li nadal bêdzie ubywaæ. Skoro masz czysty p³yn i nie piszesz o p³ynie w oleju (para spod dekla zaworów, "mas³o" na korku oleju) to tam pewnie wszystko jest ok. Jak pojedziesz do mechaniora i mu ka¿esz sprawdzaæ szczelno¶æ uszczelki pod g³owic± to mu siê $$ w oczach za¶wiec±. No chyba ¿e masz jakiego¶ znajomego który rzetelnie sprawê sprawdzi.

Witam
Sprawdzilem przedmuchy u mechanika na poszczegolnych cylindrach i wydaje sie byc wszystko ok. Wymienilem pompe wody na nowa i poki co jest wszystko ok Smile Zuzyta stara pompa byla rowniez zrodlem tego dziwnego dzwieku o ktorym pisalem w poprzednich postach . Takze teraz wszustko smiga jak nalezy.
POzdrawiam
MAniek

Odpowiedz z cytatem
Wiecie mo¿e czy króæce wychodz±ce z silnika od strony grodzi/zap³onu mo¿na wymieniæ. Ostatnio zacz±³ mi mocno wyciekaæ p³yn z tego ma³ego króæca id±cego do przepustnicy. Nie mam pomys³u jak temu zaradziæ. Mieli¶cie podobny problem??

Z tego co uda³o mi siê znale¼æ w sieci jest to prawdopodobnie obudowa termostatu. Dobra wiadomo¶æ, mo¿na to przynajmniej wymieniæ. Czy obudowa podejdzie z ka¿dego 4E FE, np. z Corolli??

Serwis komputerowy, naprawa komputerów, Ko¶cierzyna i okolice
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora

Wy¶wietl posty z ostatnich:
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach