Witam.Jestem nowym uczestnikiem forum.Mam Starletkę rocznik 1998 od niespełna roku.Samochód ten został kupiony jako nowy i użytkowany przez członka bliskiej rodziny.Jest to tzw.wersja bieda (co ciekawe 5d).Radość z eksploatacji zadbanego autka psuła mi od początku słabo działająca wentylacja.Dmuchawa wyła bardzo głośno a z kratki delikatny podmuch.Pierwsza myśl - zapchany filtr kabinowy!Zacząłem szukać informacji w internecie i dowiedziałem się że ta wersja ...tego luksusu nie posiada.Samochód był regularnie serwisowany przez ASO Toyota i tam tez brak filtra traktowano jako pewnik.Kilka dni temu załamany fatalnym nadmuchem postanowiłem ze nie uwierzę (na forum nie znalazłem informacji) w brak filtra jeśli nie zobaczę pustej szuflady przy dmuchawie.
Zdemontowałem otwierany schowek i znalazłem ów nieistniejący rzekomo filtr zapchany do granic możliwości.Samochód jeździł z nim przez 12 lat robiąc 120 000
km.Po zdemontowaniu filtra dmuchawa pracuje cicho i wydajnie.Myślę że wielu użytkowników ubogich wersji ma podobne problemy z wentylacja i nie wie ze przyczyną jest filtr widmo.Na koniec zwracam się z pytaniem gdzie taki filtr można korzystnie kupić? Pytałem w kilku sklepach ale nie mieli- na Allegro też bez rewelacji.