|
 |
Strona 1 z 2
|
| Autor |
Wiadomość |
chester
nowy

|
 Odpalanie auta po długim czasie
Witam!
Czekam na zrealizowanie transakcji kupna mojej Starletki. Maszyna od 3 miesięcy stoi zaparkowana i jest nieużywana. Tak jak pisałem w powitalni, autko jest 5D z silnikiem 999ccm.
Moglibyście mi poradzić, co w nim sprawdzić, wymienić, dokręcić czy cokolwiek innego, żeby po takim czasie nieodpalania nic nie rozwalić? Czy tak długi postój nie ma wpływu na ewentualne uszkodzenia podczas startu?
|
| Wto Lut 04, 2014 21:56 |
|
 |
Reklama
|
|
| Wto Lut 04, 2014 21:56 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
3- mies to nie dlugo.
W razie czego przekrec walem czy chodzi bez oporow - jesli tak to pal.
Oczywiscie plyny sprawdz wszystkie.
_________________ !! Car Audio Serwis Katowice - Tym sie zajmuje na co dzień !!
!! Dermatologia Estetyczna i Medyczna Katowice !!
|
| Sro Lut 05, 2014 07:50 |
|
 |
HanysJDM
Gość
|
nie wiem,ja dla pewnosci wolalbym uzyc nafty;) silnik tak jak i auto nie sa pierwszej mlodosci a jak wiadomo nalot na gladzi cylindrycznej robi sie juz po 2-3 tygodniach;) ale to moja opinia,tak jak mechu Ci napisal posprawdzaj plyny eksploatacyjne,ktore i tak beda do wymiany,tak jak pewnie hamulce,mmozliwe ze przegubyitp,zalezy czy auto stalo czy stalo;) moze stac od 3 miechow w cieplym garazu,ale moze tez stac 3miechy(w rzeczywistosci rok)pod golym niebem,sprzedajacy zawsze opowiada o aucie jakie to super nie jest a pozniej wychodza klocki
|
| Sro Lut 05, 2014 11:49 |
|
 |
chester
nowy

|
Samochód stał pod chmurką, więc pierwsze śniegi były jego. Płyny eksploatacyjne to wiadomo. Auto mam zamiar odpalić i przejechać nim do mechanika, żeby zrobił wywiad co i jak. Wtedy pewnie wyjdą tak jak wspominałeś hamulce. Wał oczywiście sprawdzę - dzięki.
O co chodzi z tą gładzią cylindryczną? Jak się jej pozbyć i jak bardzo zagraża to silnikowi?
|
| Sro Lut 05, 2014 13:44 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
Gladz cylindrow rdzewieje - w zasadzie nie masz wyjscia - po prostu jezdzij
Jesli byl drobny nalot bez wrzerow to nic sie nie stanie.
Jesli zrobily sie wrzery to musisz szukac nowego silnika ale to malo prawdopodobne po 3 miesiacach stania.
Tak czy siak jak wal sie kreci to odpal i jedz.
Jak dojedziesz do mechaniora to pewnie powie ze do tak starego silnika 15w40 a to moze go tylko dobic - wlej 5w40 lub 10w40
|
| Sro Lut 05, 2014 14:11 |
|
 |
chester
nowy

|
Jakiejś konkretnej firmy polecasz ten olej?
Jak zacznie rdzewieć, da się to jakoś zabezpieczyć? Lub pozbyć całkowicie? (pod warunkiem, że warstwa nie jest już zjedzona w 90%)
|
| Sro Lut 05, 2014 14:17 |
|
 |
HanysJDM
Gość
|
nie da sie z tym walczyc,tak jak mechu napisal,rdza w silniku=wymiana bloku badz tez calej jednostki napedowej,nic sie nie dzieje jezeli auto jest regularnie uzytkowane(wyjatek to silniki 2.0 d4d 116ps) ktore mialy ten problem z powodu wady materialowej kwestia oleju ilu ludzi tyle opinii o oliwie;D Hondziarze twierdza ze motul(z czym sie zgodze) ja preferuje mobil1,ktos inny lotos itd itp,faktycznie jak mechanik powie ze mineralny kupic to go olej i kup jakis fajny polsyntetyk moze? kup castrol to osobiscie Cie zastrzele;D
Ostatnio zmieniony przez HanysJDM dnia Sro Lut 05, 2014 14:39, w całości zmieniany 1 raz
|
| Sro Lut 05, 2014 14:35 |
|
 |
HanysJDM
Gość
|
BTW ogolnie mechanika w toyotach to nie problem jak tow japonczykach,osobiscie bardziej bym sie obawial kwestii blachy;) np sprawdz czy masz podloge w tej starletce;D
|
| Sro Lut 05, 2014 14:38 |
|
 |
chester
nowy

|
Tą starletkę chwilę widziałem na żywo, co prawda nie zaglądałem pod podłogę, ale progi były zdrowiutkie. No ale progi jeszcze nie świadczą o kondycji podłogi..
Jak tylko odbiorę kluczyki i będę miał chwilę na strzelenie fotek, to założę temacik w galerii Starletek
Tak trochę poza tematem - mógłby mi ktoś jeszcze wytłumaczyć, dlaczego 5D jest tak mało - przynajmniej w internecie. Przeszukałem kilka serwisów czy to polskich i zagranicznych i widziałem może 2 sztuki..
Bez znaczenia w jakiej kondycji będzie blacha, będzie to jedna z pierwszych rzeczy, za którą się zabiorę. Nawet jeżeli progi będą całkowicie zdrowe, to obadam sprawę zabezpieczenia antykorozyjnego, żeby mi za chwilę nie zaczęła gnić.
|
| Sro Lut 05, 2014 15:00 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
chester napisał:Jakiejś konkretnej firmy polecasz ten olej?
Ja leje w zasadzie tylko fuchsa - dobry olej i co najwazniejsze nie ma podrobek na rynku
|
| Sro Lut 05, 2014 15:06 |
|
 |
HanysJDM
Gość
|
wersji 5d jest malo? ogolnie tych aut jest malo,prawda jest taka ze nie czarujmy sie ale tych aut jest malo z jednego powodu..cena,japonskie auto skladane w japonii zawsze bylo,jest i bedzie drozsze od europejskiej konkurencjii przez cla podatki itp a za dodatkowa pare drzwi tez trzeba doplacac,dlatego w polsce(sorry jak kogos to urazi) wiesniaczki tak lubia niemiecka motoryzacje...u ludzi w Banii jeszcze siedzi PRL a japonskie auta jakie znaja to daihatsu scharade za dolary z pewexu;D a dream car to golf 3 1.8 co pali jak smok a nie jedzie taka moja opinia,choc w Polsce sprzedaz azjatyckich marek bardzo wzrosla przez ostatnie 10 lat,to fan boyow niemieckich marek jest nadal wiecej niz JDMu
|
| Sro Lut 05, 2014 16:10 |
|
 |
HanysJDM
Gość
|
mialem auta japonskie skladane w Europie i takie skladane w Japonii i nie ukrywam ze prawdziwy japonczyk jest drozszy ale roznice widac golym okiem...Japonczyk sklada auto z pasja,z zajebista precyzjai chce zeby bylo jak najlepsze tak jakby skladal je dla siebie a np angol przychodzi odwalic 8h w fabryce hondy,nissana,toyoty i w dupie ma wszystko,i nie mowie tu o japonczykach typu lexus czy infiniti,wsiadz do yarisa skladanego we francji np 1.0,1.3 albo 1.4 d4d a wsiadz do 1.5 TS skladanego w japonii...zupelnie inny poziom spacowania elementow a auta niby te same
|
| Sro Lut 05, 2014 16:13 |
|
 |
chester
nowy

|
Jak poznac gdzie auto zostalo zlozone? Jest to wpisane gdzies w papierach, czy po czesciach trzeba sprawdzac? Wybaczcie jezeli jest to jakies blache pytanie, ale jestem zielony i nie ukrywam, ze jest to moje pierwsw auto
|
| Sro Lut 05, 2014 18:05 |
|
 |
HanysJDM
Gość
|
wszystkie auta majatzw kod VIN autoryzowany serwis lub zwykly dekoder VIN powie Ci gdzie auto bylo skladane,na jaki rynek,i co powinno miec z wyposazenia,spoko kto pyta nie bladzi;) jak na Twoj pierwszy samochod to gratuluje wyboru,akurat starletki to 100% japonki,zreszta jak bedziesz przegladac autopod maska to zobaczysz ze wszystko jest opisane po japonsku i ew. w jednym z europejskich jezykow(chodzi mi o korek chlodnicy itp) na pasach tez masz miejsce produkcji,na szybach czesto(np w mojej mazdzie) itd itd
|
| Sro Lut 05, 2014 18:29 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
HanysJDM napisał:wszystkie auta majatzw kod VIN autoryzowany serwis lub zwykly dekoder VIN powie Ci gdzie auto bylo skladane
he he - to zdekoduj np ten: JTDKG18C20N006832
|
| Czw Lut 06, 2014 09:34 |
|
 |
Reklama
|
|
| Czw Lut 06, 2014 09:34 |
|
 |
|
|
Obecny czas to Nie Sie 16, 2026 01:14 | Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
Strona 1 z 2
|
|