Forum starlet club pl Strona Główna
POMOC RejestracjaSzukajFAQ Rejestracja Zaloguj
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2
Idź do strony 1, 2  Następny
Odpalanie auta po długim czasie
Autor Wiadomość
Odpowiedz z cytatem
Post Odpalanie auta po długim czasie 
Witam!

Czekam na zrealizowanie transakcji kupna mojej Starletki. Maszyna od 3 miesięcy stoi zaparkowana i jest nieużywana. Tak jak pisałem w powitalni, autko jest 5D z silnikiem 999ccm.

Moglibyście mi poradzić, co w nim sprawdzić, wymienić, dokręcić czy cokolwiek innego, żeby po takim czasie nieodpalania nic nie rozwalić? Czy tak długi postój nie ma wpływu na ewentualne uszkodzenia podczas startu?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

Odpowiedz z cytatem
W razie czego przekrec walem czy chodzi bez oporow - jesli tak to pal.

Oczywiscie plyny sprawdz wszystkie.

!! Dermatologia Estetyczna i Medyczna Katowice !!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Odpowiedz z cytatem
nie wiem,ja dla pewnosci wolalbym uzyc nafty;) silnik tak jak i auto nie sa pierwszej mlodosci a jak wiadomo nalot na gladzi cylindrycznej robi sie juz po 2-3 tygodniach;) ale to moja opinia,tak jak mechu Ci napisal posprawdzaj plyny eksploatacyjne,ktore i tak beda do wymiany,tak jak pewnie hamulce,mmozliwe ze przegubyitp,zalezy czy auto stalo czy stalo;) moze stac od 3 miechow w cieplym garazu,ale moze tez stac 3miechy(w rzeczywistosci rok)pod golym niebem,sprzedajacy zawsze opowiada o aucie jakie to super nie jest a pozniej wychodza klocki

Odpowiedz z cytatem
Samochód stał pod chmurką, więc pierwsze śniegi były jego. Płyny eksploatacyjne to wiadomo. Auto mam zamiar odpalić i przejechać nim do mechanika, żeby zrobił wywiad co i jak. Wtedy pewnie wyjdą tak jak wspominałeś hamulce. Wał oczywiście sprawdzę - dzięki.

O co chodzi z tą gładzią cylindryczną? Jak się jej pozbyć i jak bardzo zagraża to silnikowi?

Odpowiedz z cytatem
Gladz cylindrow rdzewieje - w zasadzie nie masz wyjscia - po prostu jezdzij

Jesli byl drobny nalot bez wrzerow to nic sie nie stanie.
Jesli zrobily sie wrzery to musisz szukac nowego silnika ale to malo prawdopodobne po 3 miesiacach stania.

Tak czy siak jak wal sie kreci to odpal i jedz.

Jak dojedziesz do mechaniora to pewnie powie ze do tak starego silnika 15w40 a to moze go tylko dobic - wlej 5w40 lub 10w40

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Odpowiedz z cytatem
Jakiejś konkretnej firmy polecasz ten olej?

Jak zacznie rdzewieć, da się to jakoś zabezpieczyć? Lub pozbyć całkowicie? (pod warunkiem, że warstwa nie jest już zjedzona w 90%)

Odpowiedz z cytatem
nie da sie z tym walczyc,tak jak mechu napisal,rdza w silniku=wymiana bloku badz tez calej jednostki napedowej,nic sie nie dzieje jezeli auto jest regularnie uzytkowane(wyjatek to silniki 2.0 d4d 116ps) ktore mialy ten problem z powodu wady materialowej kwestia oleju ilu ludzi tyle opinii o oliwie;D Hondziarze twierdza ze motul(z czym sie zgodze) ja preferuje mobil1,ktos inny lotos itd itp,faktycznie jak mechanik powie ze mineralny kupic to go olej i kup jakis fajny polsyntetyk moze? kup castrol to osobiscie Cie zastrzele;D

Ostatnio zmieniony przez HanysJDM dnia Sro Lut 05, 2014 14:39, w całości zmieniany 1 raz
Odpowiedz z cytatem
BTW ogolnie mechanika w toyotach to nie problem jak tow japonczykach,osobiscie bardziej bym sie obawial kwestii blachy;) np sprawdz czy masz podloge w tej starletce;D

Odpowiedz z cytatem
Tą starletkę chwilę widziałem na żywo, co prawda nie zaglądałem pod podłogę, ale progi były zdrowiutkie. No ale progi jeszcze nie świadczą o kondycji podłogi..

Jak tylko odbiorę kluczyki i będę miał chwilę na strzelenie fotek, to założę temacik w galerii Starletek Wink

Tak trochę poza tematem - mógłby mi ktoś jeszcze wytłumaczyć, dlaczego 5D jest tak mało - przynajmniej w internecie. Przeszukałem kilka serwisów czy to polskich i zagranicznych i widziałem może 2 sztuki..

Bez znaczenia w jakiej kondycji będzie blacha, będzie to jedna z pierwszych rzeczy, za którą się zabiorę. Nawet jeżeli progi będą całkowicie zdrowe, to obadam sprawę zabezpieczenia antykorozyjnego, żeby mi za chwilę nie zaczęła gnić.

Odpowiedz z cytatem
Jakiejś konkretnej firmy polecasz ten olej?

Ja leje w zasadzie tylko fuchsa - dobry olej i co najwazniejsze nie ma podrobek na rynku Smile

Odpowiedz z cytatem
wersji 5d jest malo? ogolnie tych aut jest malo,prawda jest taka ze nie czarujmy sie ale tych aut jest malo z jednego powodu..cena,japonskie auto skladane w japonii zawsze bylo,jest i bedzie drozsze od europejskiej konkurencjii przez cla podatki itp a za dodatkowa pare drzwi tez trzeba doplacac,dlatego w polsce(sorry jak kogos to urazi) wiesniaczki tak lubia niemiecka motoryzacje...u ludzi w Banii jeszcze siedzi PRL a japonskie auta jakie znaja to daihatsu scharade za dolary z pewexu;D a dream car to golf 3 1.8 co pali jak smok a nie jedzie taka moja opinia,choc w Polsce sprzedaz azjatyckich marek bardzo wzrosla przez ostatnie 10 lat,to fan boyow niemieckich marek jest nadal wiecej niz JDMu

Odpowiedz z cytatem
mialem auta japonskie skladane w Europie i takie skladane w Japonii i nie ukrywam ze prawdziwy japonczyk jest drozszy ale roznice widac golym okiem...Japonczyk sklada auto z pasja,z zajebista precyzjai chce zeby bylo jak najlepsze tak jakby skladal je dla siebie a np angol przychodzi odwalic 8h w fabryce hondy,nissana,toyoty i w dupie ma wszystko,i nie mowie tu o japonczykach typu lexus czy infiniti,wsiadz do yarisa skladanego we francji np 1.0,1.3 albo 1.4 d4d a wsiadz do 1.5 TS skladanego w japonii...zupelnie inny poziom spacowania elementow a auta niby te same

Odpowiedz z cytatem
Jak poznac gdzie auto zostalo zlozone? Jest to wpisane gdzies w papierach, czy po czesciach trzeba sprawdzac? Wybaczcie jezeli jest to jakies blache pytanie, ale jestem zielony i nie ukrywam, ze jest to moje pierwsw auto Razz

Odpowiedz z cytatem
wszystkie auta majatzw kod VIN autoryzowany serwis lub zwykly dekoder VIN powie Ci gdzie auto bylo skladane,na jaki rynek,i co powinno miec z wyposazenia,spoko kto pyta nie bladzi;) jak na Twoj pierwszy samochod to gratuluje wyboru,akurat starletki to 100% japonki,zreszta jak bedziesz przegladac autopod maska to zobaczysz ze wszystko jest opisane po japonsku i ew. w jednym z europejskich jezykow(chodzi mi o korek chlodnicy itp) na pasach tez masz miejsce produkcji,na szybach czesto(np w mojej mazdzie) itd itd

Odpowiedz z cytatem
wszystkie auta majatzw kod VIN autoryzowany serwis lub zwykly dekoder VIN powie Ci gdzie auto bylo skladane

he he - to zdekoduj np ten: JTDKG18C20N006832

Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2
Idź do strony 1, 2  Następny