Forum starlet club pl Strona Główna
POMOC RejestracjaSzukajFAQ Rejestracja Zaloguj
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1
Czujnik położenia przepustnicy
Autor Wiadomość
Odpowiedz z cytatem
Post Czujnik położenia przepustnicy 
Czujnik położenia przepustnicy.....małe gówienko z jak wiele może(?) znaczyć. Jak ktoś sprawdzał jak wygląda w środku to wie że tak jak kiedys Mechu pisał ma on opcje on-off-on. Przekazuje ecu kiedy przepustnica jest zamknięta i mocno otwarta. Współpracuje razem z amortyzatorem śruby regulacyjnej biegu jałowego. To co napisalem to moje wnioski. Dzisiaj troche poczytałem na ten temat i niedość że dotyczy mojego szarpania przy hamowaniu silnikiem to może tez mieć wpływ na spalanie (które obniżyłem bardzo emerycką jazdą). Przechodząc do konkretów....

....w mojej toyocie przez niewiedze ustawiłem czujnik w pozycji off...czyli nie widział zamkniętej przepustnicy. PYTANIE....czy w związku z tym że nie widział zamkniętej przepustnicy podawał do ecu info żeby podlewało paliwem adekwatnie do stopnia otwarcia przepustnicy?

....brak było u mnie śruby regulacji obrotów jałowych przez co amortyzator przepustnicy nie pełnił swojej funkcji. Puszczając pedał gazu klapka zamykała się gwałtownie powodując nagłe zmniejszenie dawki paliwa przez co przy niskich prędkościach i obrotach czuć było silne szarpnięcie.

Czy te dwa moje wnioski moga być powodem lekkiego szarpania przy hamowaniu silnikiem i wyższego spalania?

Ustawiłem teraz czujnik tak zeby przy zamkniętej przepustnicy był w pozycji ON, natomiast przy lekkim jej naciśnięciu przechodził w pozycje OFF oraz śrube regulacji w ten sposób aby nie dopuszczała do gwałtownego zamknięcia klapki. Póki co czuje że auto nie szarpie tak przy hamowaniu silnikiem na niskich prędkościach. Jutro test w mieście.

Niech ktoś sie wypowie co na ten temat myśli.

Ps. Mechu zwracam honor z tym czujnikiem bo kiedyś chyba sie upierałem, że musi on miec większy zakres odczytu Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

Odpowiedz z cytatem
powiem ci tyle ze nigdy ne dowiesz sie co dzieje sie w sterownikach fujitsu-ten Smile
ale tps ma wplyw na wiele faz pracy silnika takze obserwuj .

ps. reset byl?

!! Dermatologia Estetyczna i Medyczna Katowice !!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Odpowiedz z cytatem
ECU? Tak, wyjąłem przekaźnik na pare minut i włożyłem.

Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie w praktyce. Najprędzej pewnie świece coś pokażą. Ostatnio miałem lekki czarny nalot na obwódkach. Tak jakby mieszanka była za bogata.

Odpowiedz z cytatem
Abstrahując od tematu,który przekażnik się wyjmuje i co daje takowy reset?

Odpowiedz z cytatem
W głównej puszce pod maską masz opisane co jest co. Wyjęcie ECU to jak odpięcie aku...tyle że bez resetu nastaw radia Razz

Odpowiedz z cytatem

Odpowiedz z cytatem

!! Dermatologia Estetyczna i Medyczna Katowice !!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Odpowiedz z cytatem
oooo...czyli tylko aku? Kiedyś było pisane że wystarczy wyjąć przekaźnik....chyba że tam jest jeszcze bezpiecznik ?

Odpowiedz z cytatem
Znaczna poprawa komfortu jazdy, muszę wyregulować obroty jałowego bo trochę są za wysokie Wink Jak wyjdzie spalanie dowiem sie za kilka dni.

Odpowiedz z cytatem

Czy moglbys cos wiecej napisac o samym ustawianiu? Jakies zdjecia pogladowe? I cos o regulacji amortyzatora? Bylbym wdzieczny Smile

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem
Skończyło się na wymianie przepustnicy z wyregulowanym czujnikiem Wink Za przepustnice dałem chyba 50zł.

Odpowiedz z cytatem

Zakładam, że czujnik to PNC 89452, nie zdejmowałem go w ogóle z przepustnicy, sama przepustnica też nie była odkręcana od kolektora ssącego. Jedyna rzecz która wymagała demontażu to 22202, czyli jak mniemam amortyzator?

Odpowiedz z cytatem
Tak, ale on ni bedzie miał wpływu na szarpanie w takim przedziale obrotów. Chyba że ruszałeś śrube 22216.

Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1