|
 |
Strona 1 z 1
|
| Autor |
Wiadomość |
mlodyellow
luzak

|
 [P8] Wyrzucanie płynu przez zbiorniczek i grzanie się silnik
Witam.
Mam sporawy problem z moją Starletką.
Od kilku dni mam problem z temperaturą silnika. Czasem mogę zrobić ok 30km bez przegrzewania się silnika, a czasem po 2km zaczyna łapać czerwone pole. Wymieniłem termostat, myśląc, że być może się zacina, niestety to nie pomaga. Zalałem chłodnicę do pełna, zbiorniczek do połowy, po nagrzaniu, zbiorniczek pełny, temperatura zaczyna łapać czerwone pole po kilku kilometrach, a przy odkręcaniu korka od chłodnicy leci para.
Co może być przyczyną? Czy to kwestia głowicy? Jest jakaś możliwość sprawdzenia czy to kwestia uszczelki czy samej głowicy bez jej ściągania?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
|
| Nie Cze 08, 2014 09:31 |
|
 |
Reklama
|
|
| Nie Cze 08, 2014 09:31 |
|
 |
Telec
Młody Gwiazdek

|
Najprawdopodobniej uszczelka pod głowicą.
_________________ Niewiedza nie oznacza głupoty, tak, jak ciemność nie oznacza ślepoty.
|
| Pon Cze 09, 2014 06:54 |
|
 |
polakus
Starszy Gwiazdek

|
zapowietrzony układ, do wymiany raczej uszczelka pod głową
_________________ e21 hybrid/w30 2zz
power is nothing without controll
|
| Pon Cze 16, 2014 18:27 |
|
 |
mlodyellow
luzak

|
Witam, po wymianie uszczelki pod głowicą problem powrócił... Zrobiłem na nowym zestawie ok 60km i znowu się grzeje. Teraz już w zbiorniczku wyrównawczym nie bulgocze, ale za to węże są twarde jak cholera i dodatkowo teraz to w nich bulgocze, gdy się zaczyna przegrzewać. Dodam tylko, że wymieniłem termostat, głowica dokręcona odpowiednim momentem. Ciekawi mnie czy to nie problem samej chłodnicy, może jest mocno zabrudzona i nie ma odpowiedniego przepływu i ciśnienie w układzie rośnie? Wąż za chłodnicą jest chłodniejszy niż ten co dochodzi z góry, ale nie jest to jakaś znaczna różnica...
Dodatkowo chłodnica ma wycięte ok 1/5 żeberek i jest zaklejona klejem, nic tam nie przecieka, ale może wszystko się skumulowało i to właśnie wina chłodnicy? Ew czy można jakoś wykryć czy uszczelka już walnęła? Pomiar kompresji będzie miarodajny, czy szukać wykrywacza CO2 i wsadzić do zbiorniczka wyrównawczego, czy jak można to zmierzyć?
|
| Sob Sie 30, 2014 13:32 |
|
 |
bastard
Młody Gwiazdek

|
Żeby nie zaczynać nowego wątku. Mam taki sam problem z EP91. Silnik grzeje się, wywala płyn do zbiorniczka i jeszcze dalej. Głowica wyciągnięta, uszczelka raczej dobra. Czy możliwe jest, że głowica jest pęknięta?? Czy ktoś spotkał się z czymś takim tzn uszkodzeniem w taki sposób głowicy w silniku 4E-FE??
Czy Elring, Ajusa nadają się na uszczelkę??
Czy wiecie dlaczego kanały wodne od strony kolektora dolotowego są zaślepione uszczelką głowicy??
_________________ \m/
Serwis komputerowy, naprawa komputerów, Kościerzyna i okolice
|
| Sro Cze 17, 2015 21:40 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
Ja jeszcze nie slyszalem by glowica w 4efe pękla - chyba ze ktos cos przy niej dlubal.
Zawsze mozesz dac do sprawdzenia szczelności.
Ja zawsze odżałuje i daje oryginał z aso - jak polozysz na stole ori i inne bedziesz wiedzial dlaczego
ps. mam na strychu glowice 100% sprawna na sprzedaz.
_________________ !! Car Audio Serwis Katowice - Tym sie zajmuje na co dzień !!
!! Dermatologia Estetyczna i Medyczna Katowice !!
|
| Czw Cze 18, 2015 07:03 |
|
 |
bastard
Młody Gwiazdek

|
Co do szczelności głowicy, słyszałem że gdy jest nie szczelna wtedy ubywa płyn i trzeba dolewać co jakiś czas. Natomiast na mnie to grzanie spadło jak grom z jasnego nieba. Zagrzał się i zatrzymałem. Nie wiedziałem co się stało, myślałem, że może pasek alternatora puścił. Okazało się, że nie ma wody w chłodnicy. Dolałem i pojechałem dalej ok 20 km i nic się nie działo. Lecz na drugi dzień to samo. Zapomniałem dodać, że bawiłem się zapłonem przed tymi przygodami nie mając lampy stroboskopowej przy sobie więc ustawiłem na tzw oko. Po tym zaczął się grzać. Gdy już ustawiłem zapłon, odpaliłem go na 30-40 min. i nic się nie działo. Wentylator się włączał wszystko ok, jednak podczas jazdy znowu się grzał.
_________________ \m/
|
| Czw Cze 18, 2015 09:01 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
czyli normalny objaw uszczelki pod glowica - Jak glowice miales na samochodzie mogles dmuchnac kompresorem w cylindry i sprawdzic gdzie ucieka.
|
| Czw Cze 18, 2015 09:03 |
|
 |
bastard
Młody Gwiazdek

|
Powód ostateczny dla którego ściągnąłem głowicę to biały szum, pęcherzyki powietrza na wlewie do chłodnicy. Czyli jednak warto zainwestować w ASO koszt ok 220. Pytanie czy planować głowicę?? I czemu te otwory wody są przy kolektorze dolotowym zapchane??
_________________ \m/
|
| Czw Cze 18, 2015 09:29 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
glowice koniecznie planuj.
te kanaly zawsze sa zaslepione inaczej nie bylo by pelnej cyrkulacji.
|
| Czw Cze 18, 2015 10:05 |
|
 |
bastard
Młody Gwiazdek

|
No i po remoncie. Trochę to długo trwało, ale mam drugie auto więc nie było presji. Wymieniłem uszczelkę pod głowicą i dałem ją do splanowania, 9 płytek zakupiłem a dwie pozamieniałem. Łącznie 11 zaworów miało zbyt mały luz. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale płytki dałem troszeczkę mniejsze, tzn aby luz był większy. Luzy na wydechu mają 0,40 mm. Przy instalacji LPG i tak gniazda będą się wypalać szybciej. Oczywiście nie ubywa wody, na wlewie nie ma piany. Krzywizna głowicy wynosiła 0,17 mm. Koleś który ją planował mówił, że na 4 garze była woda.
Jeszcze przed remontem zauważyłem szarpanie na LPG, na Pb mniej lub wcale. Więc wymieniłem również przewody zapłonowa na NGK RC-TE41. Szarpanie ustało.
Po remoncie autko lepiej chodzi, jest jakby żwawsze, ale pomimo większych luzów nie chodzi jak "diesel power".
Zauważyłem, że coś piszczy i jest to chyba rolka prowadząca paska rozrządu, więc niedługo czeka mnie wymiana rozrządu.
_________________ \m/
|
| Czw Lip 09, 2015 10:24 |
|
 |
Reklama
|
|
| Czw Lip 09, 2015 10:24 |
|
 |
|
|
Obecny czas to Wto Sie 11, 2026 04:14 | Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
Strona 1 z 1
|
|