Forum starlet club pl Strona Główna
POMOC RejestracjaSzukajFAQ Rejestracja Zaloguj
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2
Idź do strony 1, 2  Następny
katalizator a sonda lambda
Autor Wiadomość
Odpowiedz z cytatem
Post katalizator a sonda lambda 
Witam,mam pytanko...czy usunięcie katalizatora z układu wydechowego wpłynie na parametry spalania?jak zachowa się sonda lambda po takim zabiegu? Question kata mam do wymiany ale nie wiem czy jest to warte "zachodu" bo może wspawanie prostej rurki załatwiłoby sprawę... Rolling Eyes

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

Odpowiedz z cytatem
po wycieciu moment spadnie - moc moze wzrosnie ale zdaza sie ze tez spada (np w 4afe).
sonda nic do tego nie ma.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Odpowiedz z cytatem
sonda nic do tego nie ma.

Niezupełnie, czasem bez kata przepływ spalin może być za duży by sonda była dogrzana.

Odpowiedz z cytatem
dobra zacznijmy moze od tego o jakim auce mowa ?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Odpowiedz z cytatem
chodzi o Toyotę Starlet 1.3xli z '94 roku

Odpowiedz z cytatem
p8 1.3 mialo chyba sonde blisko silnika ?

Odpowiedz z cytatem
chyba tak,więc z ogrzaniem jej nie powinno być problemu.Dzięki:)

Odpowiedz z cytatem
Sorry że wyciągam stary post na górę,ale to jedyny w którym jest więcej o sondzie lambda. Z tego co zauważyłem to w mojej P8-emce sonda jest do wymiany. Żre paliwo jak wściekła, zalałem ją do pełna pod korek i zrobiłem 370 km... Dzisiaj sprawdziłem czy się zbierze przy wyższych obrotach. Na trójce (czyli bardzo elastycznym biegu) jechałem 40 km/h i gwałtownie wcisnąłem gaz do dechy. I co? Nic. Silnik zaczął buczeć, jego obroty nie wzrosły, prędkość również. Zaczyna mnie wk***ć ten samochód już. Nikt go nie naprawiał/wymieniał części, bo przecież nic się nie psuło i jeździł. I teraz całe te naprawy spadły na mnie. Wiadomo darowanemu koniowi itd... Mad
Ale wracając do sondy lambda, nie będę wydawał 260 zł (stan na czerwiec 2009) za nową oryginalną sondę. Wymyśliłem taki myk: kupię uniwersalną sondę dwuprzewodową i dorobię u jakiegoś rzeźbiarza płytkę metalową z dwoma otworami na śruby montażowe i pośrodku otwór z gwintem na sondę. Uniwersalna kosztuje 40 zł a nie 260. Za rzeźbę zapłacę max 2 dychy u jakiegoś Gienka, albo Franka. Sonda w P8-mkach pracuje na napięciu 0-1 V, więc raczej każda uniwersalna podejdzie. Jak myślicie - wyjdzie myczek czy będzie jeszcze gorzej (chociaż gorzej już raczej nie może być).

1. zrob diagnostyke i bedziesz wiedzial czy to sonda czy nie Smile (opis jak zrobic jest na forum)
2. na trojce elastycznosc zaczyna sie od ~80km/h do 140km/h, od 40km/h to mozna mowic o elastycznosci dwojki Wink
3. były w swoim czasie na alledrogo sondy po 40zł za uzywke Smile popytaj gosci ktorzy maja cale starletki na czesci to moze uda sie kupic za grosze Wink

jezdzilem przez pewien czas z wypieta całkowicie sondą (dyndała sobie na kabelku i obijała sie o chlodnice Wink ) i roznica w osiagach u mnie nie była jakos bardzo odczuwalna... o ile sie nie myle przy pelnym depnieciu komputer ignoruje/nie zczytuje/nie bierze pod uwage wartosci z sondy (jak sie mnyle niech ktos poprawi) Wink

toyki sa niestety baaardzo wrazliwe na uniwersalne sondy - moze dlatego ze oryginal pracuje w zakresie 0- 0.75v (przynajmniej w 4efe).

Masz racje ze przy bucie sonda nie ma nic do gadania - ecu zalewa i tyle.

mozna sonde odpiac i zobaczysz czy auto sie odmuli.

ps.A na pewno w 2ee jest 1-o przewodowa?

!! Dermatologia Estetyczna i Medyczna Katowice !!
Odpowiedz z cytatem
Diagnostyka zrobiona - niczego nie wykazała. 1 - 0 migało i nic więcej przez chyba 3 minuty. Sondy używki będą w podobnym, albo gorszym stanie niż moja obecna, są przecież wykręcane z aut o dużych przebiegach. Pokombinuję z uniwersalną - spalanie na poziomie 10L/100km w ogóle mi się nie uśmiecha. Zwłaszcza że jeżdżę oszczędniej niż 70-letnia babcia do kościółka Wink
Blaszka do dorobienia wyglądałaby podobnie do tego:

=>mechu. Ofkoz że jest dwuprzewodowa, nigdzie nie napisałem że jest jednoprzewodowa. Tylko to napięcie na jakim pracuje sonda jest jeszcze do przegrzebania. Skoro 4E-FE pracuje na 0-0.75V to podobnie może być w 2E-E. Jeśli ktokolwiek miałby pewne info o napięciach to wrzućcie posta.

spalanie na poziomie 10L/100km w ogóle mi się nie uśmiecha. Zwłaszcza że jeżdżę oszczędniej niż 70-letnia babcia do kościółka Wink

i moze wlasnie dlatego Ci tyle pali Wink
jezeli jedziesz na wysokim biegu z niskimi obrotami i probujesz w miare zwawo przyspieszac to spalanie bedziesz mial wieksze niz dokrecajac silnik na kazdym biegu do tych 3,5krpm Wink

Dzisiaj wracając z pracy poszedłem za Waszą radą i dokręcałem ile wlezie. Na dwójce do 80. Dźwięk silnika jest zabójczy - dyć gwiazda mruczała jak rasowa beta. I pomogło. Przy dojeżdżaniu do domu odpuściłem i nagle miała kopa wiekszego niż dotychczas. Wniosek jest jeden - nasze japońce lubią być kręcone. Jak mawia moja koleżanka - "odmulają się wtedy". Żegnaj spokojna jazdo, skoro to wpływa pozytywnie dla pracy silnika Starlety, to dla niej zrobię wszystko Wink.

PS. Jutro (wtorek 30 czerwca) śmigam po raz kolejny na A4, 60 km od WRO i z powrotem - to ją tak przepalę, że raczej odechce jej się pokazywać różki.

Ostatnio zmieniony przez FilipSosna dnia Pon Cze 29, 2009 15:25, w całości zmieniany 1 raz

2. na trojce elastycznosc zaczyna sie od ~80km/h do 140km/h, od 40km/h to mozna mowic o elastycznosci dwojki Wink

Masz całkowitą rację - na dwójce to Gwiazda potrafi wiele. I to właśnie w tym przedziale prędkości. Twisted Evil

dlatego wpakowali 4efe zeby bylo elastycznie nawet od 30 na 3-ce

tu macie filmik z mojej: http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=MwvZJ1umcuY

!! Dermatologia Estetyczna i Medyczna Katowice !!

Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2
Idź do strony 1, 2  Następny