Forum starlet club pl Strona Główna
POMOC RejestracjaSzukajFAQ Rejestracja Zaloguj
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1
Dźwignia kierunkowskazu i brzęczenie przy włączaniu w P9
Autor Wiadomość
Odpowiedz z cytatem
Post Dźwignia kierunkowskazu i brzęczenie przy włączaniu w P9 
Witam.Mam mały problem ale dosyć drażniący ucho .Ostatnio w mojej P9 coraz częściej włącza się jakby brzęczyk przy włączaniu prawego kierunkowskazu.Nie jest to taki sam dźwięk jaki odpowiada za przypomnienie o włączonych światłach, ten jest bardziej drażniący ,takie brzęczenie.Czy to znaczy że manetka kierunkowskazu już się zużyła a może jeszcze coś innego.Nie dzieje się to cały czas ale częstotliwość pojawiania się jest coraz większa.Może ktoś z Was miał podobny problem i wie w czym tkwi problem.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

Odpowiedz z cytatem
Styki są wyrobione i iskrzą prawdopodobnie. Rozbierz wajchę i zobacz czy są nadpalone.

Kuba Wink
Odpowiedz z cytatem
czeka Cię używany przełącznik zespolony i już Wink

Uploaded with ImageShack.us
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Odpowiedz z cytatem
Kurcze a jak do tego się zabrać żeby to rozebrać?

Odpowiedz z cytatem
Żeby dostać się do przekaźników najpierw trzeba odkręcić 4 śruby od spodu obudowy kierownicy a następnie 2 patrząc od przodu, żeby je zobaczyć trzeba pokręcić kierownicą. Po ściągnięciu górnej obudowy kierownicy mamy dostę do omawianych elementów, można je wykręcić, wypiąć do oględzin. Niestety nie wiem czy są rozbieralne, może ktoś inny się orientuje.

moja pasja Smile

Qba
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Odpowiedz z cytatem
Jeżeli tak, to w jaki sposób, bo kupiłem dopiero co samochód, i u mnie też brzęczy.

Od paru dni usterka nagle zniknęła także na razie tego nie rozbieram.Dodam że w tym samym czasie padł mi klakson ,w zasadzie zjadła go rdza ,był bardzo słabo słyszalny i czekam teraz na nowy.Może to ma jakiś związek chociaż wątpię.

Odpowiedz z cytatem
U mnie też jakiś czas temu kilka razy zazgrzytało. Samo przestało i teraz już jest spokój. Klakson działał i nadal działa Wink

Odpowiedz z cytatem
@starleciarz napisz nam czy po zamontowaniu klaksonu znowu będą słyszalne te upiorne dźwięki Very Happy
Zastanawiam się, czy aby nie rozebrać przełącznika i nie popryskać
LIQUI MOLY ELECTRONIC SPRAY 200ML 3110
Cytuję:"Spray do instalacji elektrycznej. Do czyszczenia i zapewnienia lepszego przepływu prądu w instalacjach elektrycznych. Tworzy powłokę antyprzebiciową, uszczelniającą przewody wysokiego napięcia, kopułkę rozdzielczą w układzie zapłonowym. "

Edit:
Będą Sad odłączyłem klakson i niestety, nadal od czasu do czasu upiór daje o sobie znać.

Edit: Po spryskaniu obficie i z bardzo bliskiej odległości każdej szczeliny w okolicy przełącznika preparatem w sprayu przeznaczonym do czyszczenia styków elektrycznych, przez 2 dni zanim nie wyschło miałem zwarcie podczas włączania kierunkowskazów w prawo.
Jednak po wyschnięciu, (a jeżdżę od tamtej pory już jakieś 2 tygodnie), dziwne dźwięki ustały.

Odpowiedz z cytatem
No cóż nie obyło się również u mnie bez rozkręcenia lewej wajchy.Po ściągnięciu dolnej osłony i odkręceniu dwóch małych śrubek mocującej manetkę włącznika kierunkowskazu można ją całkowicie wyjąć z obudowy.Następnie żeby mieć dojście do styków/blaszek trzeba odkręcić 2 śrubki i podważyć malutkie zatrzaski i wajcha się rozdziela na dwie połowy.Wystarczyło przeczyścić papierem ściernym i prysnąć sprajem do styków .Niemiłe brzęczenie znikneło.

Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1