| Autor |
Wiadomość |
karwan
|
 EP91, silnik 4E-FE, komputer nie uruchamia pompy paliwa
Witam,
Toyota Starlet 97r, EP91, silnik 4E-FE w gazie
od tygodnia z nią walczę, auto pewnego razu nie odpaliło, rozrusznik kręci silnikiem ale objawy takie jakby nie było paliwa. Rzeczywiście pompa nie chodzi. Rozebrałem pompę i po podłączeniu na krótko sprawdziłem że jest ona sprawna. Zabrałem się więc za elektrykę, pod maską przekaźniki i bezpieczniki sprawne i pod kierownicą też. Na schemacie od Toyoty Corolli z silnikiem 4E-FE znalazłem położenie przekaźnika pompy paliwa, który też działa.
Według schematu zwarcie na złączu diagnostycznym pinów "B+" i "Fp" powinno uruchomić pompę omijając przekaźnik główny pompy. I rzeczywiście zadziałało.
Sprawdziłem gniazdo przekaźnika głównego pompy.
1. Po przekręceniu kluczyka na ON pojawia się zasilanie pompy jak i zasilanie przekaźnika.
2. Przewód od tego gniazda do pompy przewodzi
3. Po przekręceniu kluczyka na ON nie pojawia się masa sterująca tym przekaźnikiem.
Przewód z tą masą idzie bezpośrednio do komputera, sprawdziłem że na odpowiednim pinie wtyczki do komputera jest ten przewód i przewodzi. A zatem wniosek jest jeden:
Komputer nie wysyła masy sterującej do przekaźnika pompy. Ma ktoś pomysł dlaczego?
|
| Pią Maj 11, 2012 17:51 |
|
 |
Reklama
|
|
| Pią Maj 11, 2012 17:51 |
|
 |
piotrekpasti
Starszy Gwiazdek

|
pewnie jak to na gazie jeździłeś ciągle na minimum i może zajechałeś pompę a to za tym idzie komp zgłupiał. Resetowałeś kompa?
_________________ Starletka 1,3 16v 98r
Uploaded with ImageShack.us
|
| Pią Maj 11, 2012 17:55 |
|
 |
karwan
|
rzeczywiście od pewnego czasu jeżdżąc słyszałem dziwne buczenie z tyłu, kupiłem nową pompę i nowa chodzi dużo ciszej niż stara, ale stara ciągle jednak działa
zrobiłem reset komputera (tzn. odłączyłem klemy akumulatora na ponad godzinę) i nic się nie zmieniło, tj. komputer dalej nie wysyła masy na przekaźnik
|
| Pią Maj 11, 2012 17:58 |
|
 |
piotrekpasti
Starszy Gwiazdek

|
może wyjmij bezpiecznik od engine ale w sumie to to samo co klema, musi wkroczyć szmergiel z mechem
_________________ Starletka 1,3 16v 98r
Uploaded with ImageShack.us
|
| Pią Maj 11, 2012 21:55 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
 Re: EP91, silnik 4E-FE, komputer nie uruchamia pompy paliwa
karwan napisał:
1. Po przekręceniu kluczyka na ON pojawia się zasilanie pompy jak i zasilanie przekaźnika.
2. Przewód od tego gniazda do pompy przewodzi
3. Po przekręceniu kluczyka na ON nie pojawia się masa sterująca tym przekaźnikiem.
ad1 - chyba chodzi ci o napiecie na przekaznik i cewke sterujaca
ad3 - prawidlowo - pompa startuje dopiero przy rozruchu.
_________________ !! Car Audio Serwis Katowice - Tym sie zajmuje na co dzień !!
!! Dermatologia Estetyczna i Medyczna Katowice !!
|
| Pią Maj 11, 2012 22:51 |
|
 |
Brodda13
Starszy Gwiazdek

|
Podaj tą masę "na krótko" i wtedy spróbuj odpalić. Jak zadziała to masz problem z kompem, jak nie to przyczyna leży gdzieś indziej.
_________________ Starlet P8 'Jeans' 2EE Bi-fuel Edition 95' >280kkm
Kuba
|
| Sob Maj 12, 2012 00:05 |
|
 |
karwan
|
 Re: EP91, silnik 4E-FE, komputer nie uruchamia pompy paliwa
mechu napisał:ad3 - prawidlowo - pompa startuje dopiero przy rozruchu.
Wydaje mi się że jest inaczej, bo zawsze jak przekręcałem kluczyk na ON to pompa przez kilka sekund podpompowywała paliwo i się wyłączała, dlatego wydaje mi się że ta masa z komputera powinna się tam pojawić bez rozruchu.
Nie wiem co decyduje o tym jak długo trwało to "podpompowywanie", czy jakiś czujnik ciśnienia czy po prostu zwykły Timeout (sorki jestem programistą nie znam inych słów). Może zepsuty jest np. jakiś czujnik od którego uzależnione jest to włączenie pompy. Z tego też powodu boję się podłączyć ją na krótko, przez ręczne podłączenie masy do przekaźnika. Bo skoro komputer zadecydował że pompa ma nie działać to może ma ku temu jakiś powód.
|
| Sob Maj 12, 2012 06:31 |
|
 |
mechu
samozwańczy prezes

|
|
| Sob Maj 12, 2012 10:40 |
|
 |
karwan
|
W takim razie co buczalo przez kilka sekund po przekreceniu kluczyka na ON?
|
| Sob Maj 12, 2012 12:33 |
|
 |
Brodda13
Starszy Gwiazdek

|
Jest tak jak pisze mechu, po rozruszniku.
Może masz coś nagrzebane tam. Nie masz odcięcia pompy po przełączeniu na lpg?
_________________ Starlet P8 'Jeans' 2EE Bi-fuel Edition 95' >280kkm
Kuba
|
| Sob Maj 12, 2012 23:01 |
|
 |
Mirosław Dyrda
nowy

|
Jestem ciekaw jak się ten problem skończył ....
Mi przytrafiło się coś bardzo podobnego:
również Toyota Starlet 97r, EP91, silnik 4E-FE w gazie
również coś od miesiąca buczało z tyłu o stałym natężeniu dźwięku, a przygazowanie auta nie zmieniało tego dźwięku (na LPG i na benzynie)
tydzień temu po jeździe w deszczowe dni zabrakło gazu i już na beznynę nie chciała się przełączyć.
efekt: nie zapala na benzynie, tak jakby paliwo było odcięte. Mogę natomiast w trybie "serwisowym" odpalić na gazie - choć nie chcę tak robić, bo chłodne dni są.
Zastanawiam się, czy przy pracy na gazie ta pompka pracuje jeszcze, czy też zostaje wyłączona. Może to wyłączenie tej pompki nawaliło i biedna przepracowała się.
_________________ 370 tys. km (LPG od 200 tys. km)
|
| Pon Lis 03, 2014 22:21 |
|
 |
Mirosław Dyrda
nowy

|
U mnie po problemie.
Wysiadła jednak pompa paliwa, jako pierwszy zepsuty u mnie podzespół (380 tys. km).
Wymieniłem na używaną z rozbitej starlety i auto chodzi jak trzeba.
Pompa faktycznie załącza się podczas rozruchu i chodzi jeszcze przez chwilkę (2 sek.) po wyłączeniu silnika.
_________________ 370 tys. km (LPG od 200 tys. km)
|
| Pon Lis 24, 2014 07:50 |
|
 |
Reklama
|
|
| Pon Lis 24, 2014 07:50 |
|
 |
|
|