Forum starlet club pl Strona Główna
POMOC RejestracjaSzukajFAQ Rejestracja Zaloguj
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2
Idź do strony 1, 2  Następny
Starlet p9 - sterowanie wycieraczek
Autor Wiadomość
Odpowiedz z cytatem
Post Starlet p9 - sterowanie wycieraczek 
Witam!!

Czy jest jakaś możliwość programowania wycieraczek, chciałbym móc zmieniać odstępy czasowe pomiędzy ich działaniem na pierwszym biegu (cykliczne ruchy).

Drugie pytanie. Czy w waszych autach po użyciu spryskiwacza też trzeba ręcznie wymuszać działanie wycieraczek?? Czy to można jakoś zaprogramować?? A może coś mi padło?

Wyżej opisane opcje były dostępne nawet w oplutym polonezie wiec mam nadzieje że japońce aż tak nie zaoszczędzili.

Pozdrawiam!!

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

Odpowiedz z cytatem
Wprawdzie mam P8 ale chyba wiele rzeczy jest podobnie w P8 i P9
U mnie nie ma takiej możliwości żeby zmieniać częstotliwość działania na pierwszym biegu, w ogóle dziwią mnie takie wymagania stawiane autu tej klasy

A gdy chodzi o spryskiwacz-wycieraczki, to wszystko masz w porządku. Po prostu japończycy chcieli być mądrzejsi i zmusili użytkowników, żeby nie wycierali szyby na sucho (czyli zanim jeszcze płyn doleci - tak rozumiem). Ciężko było się przestawić ale przyzwyczaiłem się na tyle, że nie chcę inaczej Wink

A co do poloneza, tam były i zagłowki z tyłu i obrotomierz i......i.......co z tego? Neutral
nie zamieniam się Wink

Odpowiedz z cytatem

1. w mojej p9 nie ma regulacji prędkości w ramach poszczególnych wycieraczek

2. po przekręceniu włącznika wycieraczki tylnej zgodnie z ruchem wskazówek zegara (do przodu) u mnie zaczyna działać spryskiwacz tylnej szyby, razem z wycieraczką

Odpowiedz z cytatem

Odpowiedz z cytatem
A gdy chodzi o spryskiwacz-wycieraczki, to wszystko masz w porządku. Po prostu japończycy chcieli być mądrzejsi i zmusili użytkowników, żeby nie wycierali szyby na sucho (czyli zanim jeszcze płyn doleci - tak rozumiem). Ciężko było się przestawić ale przyzwyczaiłem się na tyle, że nie chcę inaczej Wink

Potwierdzam jako kolejna osoba, w P9 nie ma automatycznego uruchamiania wycieraczek po pryśnięciu spryskiwaczem. To nie do końca tak z tymi Japończykami, w Nissanie Sunny miałem automat, zresztą i trybów działania wycieraczek było więcej. Myślę, że to raczej kwestia wielkości i klasy auta.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Odpowiedz z cytatem
mozna sobie zmienic przelacznik na ten z corolli - powinno chodzic.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Odpowiedz z cytatem
mozna sobie zmienic przelacznik na ten z corolli - powinno chodzic.

Jesli w Paseo jest taki sam zespol przelacznikow jak w P9, to podejrzewam, ze moga byc drobne problemy.
Ja kiedys kupilem caly komplet od Corolli E11, aby miec lewa wajche z przelacznikiem do halogenow, a prawa od tylnej wycieraczki wykorzystac do ringu w halogenach. Elektryk przelozyl tylko lewa i tak sie sporo nakombinowal, na pierwszy rzut oka wydaja sie indentyczne, a jednak nie...Drugiej juz nie zmienial...

Odpowiedz z cytatem
Jak sie przekreci włacznik zgodnie z ruchem wskazówek zegara od pozycji wyłącz, wtedy włączy się wycieraczka razem ze spryskiwaczem, działa ale tylko w trybie ręcznym (trzeba przytrzymać), masymalne przesunięcie w przeciwną stronę (poza nawyższy bieg) to wyczieraczka bez spryskiwacza, też w trybie ręcznym (jeszcze raz to dzisiaj sprawdzałem i u mnie tak to działa)

Odpowiedz z cytatem

Mam zabawny problem najwyraźniej ktos kiedyś w mojej gwiazdce P8 grzebał w spryskiwaczach bo u mnie jest tak ze jak przekręcę to odpalają się spryskiwacze przednie i włącza tylna wycieraczka a z kolei na przycisk pryskają tylne.... :D Nie wie ktos przypadkiem gdzie można się dobrać żeby to naprawić?

Pozdrawiam Alch

Odpowiedz z cytatem
Mam takie objawy
Włączam spryskiwacze z przodu, nic się nie dziej nic się nie dzieje jakieś 3 sekundy a potem pryskają normalnie
Stan płynu max, wężyki na pierwszy rzut oka dobre, nigdzie nie cieknie
Co może być przyczyną?
Pozdr !

Uploaded with ImageShack.us
Odpowiedz z cytatem

Odpowiedz z cytatem
Oj, coś Ci ta starleta strajkuje ostatnio. Smile Jeśli słychać silnik od pierwszej sekundy a płyn chlapie na szybę po 3 sekundach - gdzieś masz lodowy korek, jakiś paproch w wężyku, na tyle spory ze dyszy nie zasyfi a ciśnienie musi wzrosnąć aby go obrócić. Na początek warto autko gdzieś w cieple potrzymać dobę to może problem ustąpi (z ręcznym tez - twój inny post). A jak silnik startuje po 3 sekundach i po 3 sekundach zaczyna lać, i leje normalnie - przekaźnik wariuje na mrozie?. Bo jeśli silnik startuje po 3 sekundach i leje licho - to się pompka zaciera - bo np.: też przymarzła lub jej dni dobiegły końca. A gdzie płyn kupiłeś i ile letniego było jak dolewałeś? Jak by nie patrzeć - na dzień dobry autko na dobę do ciepłego garażu bo patrząc na fotkę w twoich tematach - lekko nie ma Smile Jak pomoże to zalej lepszym płynem.

Pozdro!

jak mi kiedys strzelil zaworek zwrotny w pompce to mialem dokladnie taki sam objaw.

!! Dermatologia Estetyczna i Medyczna Katowice !!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Odpowiedz z cytatem
no dobra, dzięki wielkie za porzadną odpowiedź,
sprawdzę i będzie grało !

Odpowiedz z cytatem
Od czasu swapu nie ogarnąłem wycieraczek Wink W dawcy (p9) był zamontowany najprawdopodobniej silniczek z anglika a kostka była rozwalona i połączone to było partyzancko. Działał tylko jeden tryb wycieraczek i nie zatrzymywała ona się na dole szyby. Po przełożeniu wiązek do mojej i próbie zespolenia wiązki 5 żyłowej z silniczkiem w p8 który ma 4 piny oczywiście problem pozostał. Wyeliminowałem wine przełącznika zespolonego (na obu to samo).

Posiadaczy p9 bardzo prosiłbym o narysowanie szczegółowego schematu kostki przy silniku wycieraczki (widzę że tam są dwa złącza i na dwóch kablach jakieś przepinki)

U mnie w tym silniczku z anglika gniazdo wygląda tak:

A kable są takie: (niebieski, niebiesko-czarny, niebiesko-żółty, biało-zielony i biało-czarny)

Dziękuje z góry za pomoc )

Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2
Idź do strony 1, 2  Następny